مدیریت دانش ITIL با هدف کمک به اعضای یک سازمان در تصمیم گیری در کل فرآیندهای خدمات از طریق کنترل و مدیریت جریان اطلاعات انجام میشود. هنگامی که از مدیریت دانش استفاده میشود، این اطمینان وجود دارد که دانشی که در اختیار کارمندان قرار میگیرد، دقیق، و قابل اطمینان است و بهبود کیفیت اطلاعات، کارمندان را برای تصمیم گیری موثر آماده میکند و نتیجه نهایی کارآمدتر است. دو مورد در مدیریت دانش ITIL پراهمیت است. اولین مورد، سلسله مراتبِ داده، اطلاعات، دانش، خرد[1] و دومین سیستم خدمات مدیریت دانش[2] می باشد. برای ارائه موفقیت آمیز خدمات، لازم است دانش جذب، سازماندهی و در دسترس همه افراد با نیاز به دانش قرار گیرد. مدیریت دانش ITIL به سازمان کمک میکند تا اعضای تیم مطلع، آگاه و آماده برای کمک به مشتریان باشند.
مقدمه
تعامل با فناوری اطلاعات دانشی را ایجاد میکند که اگر سیستمهای مناسبی برای ثبت این دانش و استفاده از آن وجود داشته باشد، افراد یک سازمان میتوانند از تعاملات دیگر همکاران بهره مند شوند. طبق ITIL، دو ابزار مدیریت دانش از اهمیت فوق العاده ای برخوردار هستند. اولین ابزار، سلسله مراتبِ داده، اطلاعات، دانش، خرد است که طبق آن دادههای تولید شده توسط فعالیت های فناوری اطلاعات دریافت و به اطلاعات، سپس دانش، و در آخر به خرد و بینشی تبدیل میشوند که سازمان فناوری اطلاعات میتواند از آن برای تصمیم گیری بهتر استفاده کند.
ابزار دوم، سیستم خدمات مدیریت دانش است؛ مجموعهای از زیرسیستمهای نرم افزاری که با هم همکاری میکنند تا تجزیه و تحلیل دادهها را طبق سلسله مراتب DIKW انجام دهند. SKMS در حالی که توسط ITIL تعریف شده است، معمولاً در صنعت استفاده نمیشود و مراجعه به آن به عنوان نوعی پایگاه داده مدیریت دانش یا پایگاه دانش بسیار معمولتر است.
فرایند مدیریت دانش ITIL توسط سازمان های سراسر جهان برای جمع آوری دانش سازمانی، بهبود قابلیت دسترسی آن برای کاربران و از بین بردن اضافه کاری در فرآیند دانش یابی برای بهبود کارایی سازمان استفاده میشود. سازمان فناوری اطلاعات باید خطای گزارش شده را در پایگاه داده “خطای شناخته شده” سیستم مدیریت دانش به همراه اطلاعاتی درباره راه حل کشف شده ی آن ضبط کند. اگر سازمان در آینده خطا را برطرف كند، پایگاه داده باید به روز شود تا آخرین دانش مربوط به خطای نرم افزار و نحوه حل آن را منعكس كند. این امر تضمین می کند که وقت و زمان سازمان فناوری اطلاعات برای عیب یابی خطایی که قبلا راه حلی برای آن پیدا شده است، تلف نخواهد شد.
این نوشته به طور کامل به شرح مدیریت دانشITIL ، نحوه عملکرد آن در سطح سازمانی و ایجاد خرد و بینش با توجه به سلسله مراتبDIKW و همچنین نحوه بهبود خدمات سلف سرویس IT با استفاده از SKMS، و اینکه چگونه مدیریت دانش ITIL موثر خواهد بود و میتواند ضمن افزایش کارایی، از سرمایه فکری سازمان محافظت کند، خواهد پرداخت.
مدیریت دانش ITIL چیست؟
مدیریت دانش برای اولین بار به عنوان بخشی از ITIL V3 معرفی و در ITIL 2011 تکمیل شد.
هدف آن جمع آوری، تجزیه و تحلیل، ذخیره و اشتراک دانش موجود در یک سازمان است. فرایند مدیریت دانش ITIL با مستند سازی دانش و در دسترس قرار دادن آن در سازمان و نه فقط در اختیار افرادی که آن را ایجاد کردهاند، به سازمانها جهت عدم تلاش برای کشف مجدد دانش کمک میکند.
چارچوب ITIL نقش ها و مسئولیت هایی را برای دارندگان فرآیندهای کلیدی موجود در آن تعیین میکند. مقتضی است، سازمانهایی که از این دستورالعملها پیروی میکنند، نقشی با عنوان “مدیر دانش” تعریف کنند که وظیفه جمع آوری، تجزیه و تحلیل، ذخیره و اشتراک دانش در یک سازمان فناوری اطلاعات را بر عهده گیرد. تحت ITIL، مدیران دانش بر فرآیندها، مالکیت کامل دارند، که باید طبق دستورالعمل های ITIL 2011 اجرا شوند. از آنجایی که مدیریت دانش موثر کاری تک نفره نیست؛ یک روش معمول در بسیاری از سازمانها مشارکت کل تیم میز خدمت و کمک و تسهیل مدیر دانش، در شناسایی، ایجاد و تدوین مقالات دانش خواهد بود.
مدیریت خدمات ITIL چرخه خدمات را به پنج مرحله مشخص تقسیم میکند که هر یک شامل چندین فرآیند اصلی و فرعی است که باید به طور موثر انجام شوند. در ITIL 2011، مدیریت دانش به عنوان یک فرایند فرعی در “انتقال خدمت” در کنار فرایندهای دیگر نظیر، کنترل تغییر، مدیریت انتشار و استقرار، مدیریت پیکربندی خدمات و غیره آمده است. بدیهی است که انتقال خدمات تنها بخشی از چرخه خدمات نیست که دانش جدیدی برای سازمان ایجاد میکند. فرایند مدیریت دانش ورودی را از سایر مراحل چرخه نیز دریافت میکند و اطلاعاتی را تولید میکند که در کل چرخه استفاده میشوند.
مدل DIKW ایجاد خرد از داده ها
چگونه دانش درون سازمانها ایجاد میشود؟ چگونه میتوان تشخیص داد که دانش ایجاد شده است و باید مستند شود؟ اینها برخی از سوالاتی هستند که مدیران فناوری اطلاعات روزانه با آنها روبرو میشوند. نقش مدیران این است که بدانند سازمان چه چیزی می آموزد و این دانش را ذخیره کنند تا افرادی که نیاز به حل مشکلات IT و تصمیم گیری بهتر دارند بتوانند به آنها دسترسی پیدا کنند.
مدل DIKW بیان می کند که چگونه سازمانها میتوانند براساس فعالیتهای روزمره خود شروع به تولید دانش کنند. این مدل همچنین نشان دهنده سلسله مراتب دانش است؛ الگویی که برای نشان دادن یا تجسم جریان داده ها از مراحل تجزیه و تحلیل تا زمانی که به دانش و خرد تبدیل شوند، استفاده میشود.
چهار طبقه در مدل DIKW، داده ها، اطلاعات، دانش و خرد هستند؛ توضیح هر یک به شرح زیر است:
داده: مجموعه ی واقعیت های مربوط به رخدادها؛ هر فرآیندی که سازمان دنبال میکند، داده مرتبطی دارد که باید سیستمی برای جمعآوری آن وجود داشته باشد. داده ها میتوانند از نشانه ها ، نمادها ، مقادیر خاص یا نسبی یا هر چیز دیگری که سازمان میتواند اندازهگیری کند، تشکیل شده باشند. به خودی خود، داده ها خیلی مفید نیستند زیرا هنوز با آنها کار نکرده و یا آنها را تجزیه و تحلیل نکردهایم.
اطلاعات: هنگامی ایجاد میشوند که دست های از داده ها را دریافت و در مورد آنها سوال بپرسید. وقتی درباره داده های جمع آوری شده سوال میکنیم و آنها را تحلیل میکنیم، شروع به تهیه اطلاعاتی میکنیم که میتوانیم از آنها استفاده کنیم. بخشی از نقش یک مدیر دانش پرسیدن سوالات و تجزیه و تحلیل دادههایی است که سازمان فناوری اطلاعات جمع آوری میکند. بطور مثال، اگر دما را در فواصل یک ساعته در اتاق سرور اندازهگیری کنیم، احتمالاً میتوان تشخیص داد که یک بستنی در اتاق سرور ذوب میشود یا خیر، اما بیشتر علاقهمند هستیم که بدانیم آیا سرورها به اندازه کافی خنک شده اند یا خیر. بنابراین، یک سازمان برای یافتن اطلاعات مفید، نیاز به تجزیه و تحلیل داده های خود با زمینه ی صحیح دارد.
دانش: وقتی داده ها جمع آوری شده و از طریق تجزیه و تحلیل و استفاده از پیش زمینه به اطلاعات مفید تبدیل شد، میتوان از مجموعه اطلاعات که در طول این تجربه کسب شدهاند، دانش که همان یادگیری چیزهای جدید است، ایجاد کرد.
خرد: هدف از فرآیندهای مدیریت دانش ITIL، کاهش افزونگی در کسب دانش در کل سازمان و اطمینان از تصمیم گیری بهتر تمامی اعضای سازمان با توجه به دانش بیشتر در دسترس است. خرد کاربرد دانش است که با استفاده از بینشی که قبلاً نداشتید تصمیمی بگیرید.
SKMS ابزار اصلی برای مدیریت دانش در سازمانهای ITIL
در ITIL 2011، SKMS به عنوان مخزن اصلی داده ها، اطلاعات و دانش مورد نیاز سازمان IT برای مدیریت چرخه خدمات تعریف میشود. SKMS معمولاً یک سیستم مستقل یا واحد نیست و اغلب، با ادغام چندین زیرسیستم جداگانه و منابع داده در یک سیستم ایجاد شده که میتواند اطلاعات را در قالب ساختاری ذخیره، تجزیه و تحلیل و ارائه کند و به مدیران امکان دهد بینش ایجاد کنند، ارتباطات را ببینند و تصمیمات بهتری بگیرند. مدیر دانش مجهز به درک دقیق از سلسله مراتب DKIW و تمایل به ذخیره و به اشتراک گذاشتن دانش برای سازمان، SKMS را به عنوان مخزن مرکزی تمام اطلاعات مورد نیاز برای مدیریت چرخه عمر خدمات ایجاد و حفظ میکند.
SKMS چندین زیر سیستم را به یک سیستم فوق العاده واحد تبدیل میکند که داده ها را از چندین منبع میگیرد، از برنامه های نرم افزاری و فناوری جهت همگام سازی و همسان سازی و تبدیل داده ها به اطلاعات قابل استفاده بهره می برد، فرایندهای مدلسازی و تحلیلی را انجام میدهد و دانش حاصل را در قالب های قابل جستجو ارائه میکند.
دادههای موجود در SKMS را می توان از منابع مختلف زیر استخراج کرد:
- سیستم مدیریت دارایی سازمان
- کتابخانه نرم افزار
- داده های مدیریت درخواست خدمات
- معیارهای میز خدمات و KPIها
- سیستمهای مدیریت هویت
- پایگاه داده مدیریت پیکربندی
هنگامی که داده ها در سیستم یکپارچه و منطبق میشوند، میتوان از روشهای تحلیلی برای تبدیل اطلاعات کسب شده به دانش قابل استفاده توسط سازمان استفاده کرد. SKMS به مدیر دانش اجازه می دهد تا پرس و جو و تجزیه و تحلیل دادههای بدست آمده، برنامهریزی و پیشبینی شرایط آینده بر اساس دادههای فعلی، ساخت مدلهایی برای بهبود روند تجارت، و نظارت بر عملکرد مداوم سازمان با انواع معیارها را انجام دهد. این دانش در سراسر سازمان در دسترس قرار گرفته و توسط مدیران اجرایی برای بهبود تصمیمگیری مورد استفاده قرار میگیرد.
4 فعالیت اصلی در مدیریت دانش
اکنون که مهمترین ابزارهای مدیریت دانش را درک کردیم، چهار فعالیت اصلی مدیر دانش در سازمان را بررسی میکنیم. موارد ذیل فعالیتهای اصلی که مدیر دانش باید برای دستیابی به هدف خود یعنی امکان اشتراک گذاری دانش در کل سازمان انجام دهد، هستند:
- تهیه استراتژی مدیریت دانش:
سازمانها باید یک استراتژی مدیریت دانش ایجاد کرده که انواع داده هایی را که می خواهند دریافت کنند را توصیف کند. مدیریت دانش با ضبط داده ها آغاز میشود و هرگونه تلاش برای دریافت دادهها نیاز به برنامه ریزی استراتژیک داشته تا مشخص شود چه داده هایی باید جمع آوری شده، چگونه اطلاعات محقق میشوند و سود تجاری مورد انتظار چیست.
- انتقال دانش:
مدیریت دانش ایده آل میتواند خلا دانش موجود در سازمان را به صورت فعالانه شناسایی کند؛ این مورد زمانی رخ می دهد که شخص یا بخشی به نوعی دانش یا خرد احتیاج دارد که به آن دسترسی ندارد. مدیران دانش ممکن است برای برقراری ارتباط در مواردی که لازم است، یک برنامه ارتباطی یا انتقالی ایجاد کنند، یا ممکن است به سادگی، منابع موجود را در اختیار افراد بخش قرار دهند تا به دانش دسترسی پیدا کنند.
- مدیریت اطلاعات:
مدیریت اطلاعات بخش مهمی از هر سیستم مدیریت دانش است. مدیریت دانش باید داده ها را جمع آوری کرده، معماری SKMS را که این داده ها را قابل استفاده میکند، تعریف کنند و به طور مداوم فرایندها و روش های استفاده از SKMS را بهبود بخشند.
- توسعه SKMS:
عملکرد SKMS آخرین معیار اثر بخشی یک سیستم مدیریت دانش است. هنگامی که در ساعاتی از روز که میز خدمت در دسترس نیست، به پشتیبانی فنی نیاز باشد، SKMS باید به عنوان یک پایگاه دانش معتبر بصورت فعال وجود داشته باشد که هرگونه اطلاعات مستندی که سازمان جمعآوری کرده است و ممکن است مربوط به موضوع مورد نیاز باشد در دسترس باشد. مدیریت دانش توسعه SKMS را کنترل کرده و سعی میکنند کاربرپسند باشد.
مزایای مدیریت دانش ITIL چیست؟
ایجاد یک سیستم مدیریت دانش موثر می تواند بر کارایی، کیفیت و به موقع بودن کل سازمان تأثیر بگذارد. سازمانهایی که سیستمهای SKMS ایجاد میکنند و به طور کارآمد خدمات ارائه میدهند میتوانند از مزایای زیر بهره مند شوند:
- افزایش حجم تجارت بدون استخدام کارمندان بیشتر: استخدام و رشد اغلب با هم مرتبط هستند، اما وقتی ابزاری به کارمندان داده میشود که کارایی روزانه آنها را افزایش میدهد، آنها میتوانند بدون نیاز به کمک اضافی، کارهای بیشتری را به تنهایی انجام دهند. مدیریت دانش به مشاغل کمک میکند بدون استخدام کارمندان اضافی درآمد خود را افزایش و تجارت بیشتری انجام دهند.
- افزایش کیفیت خدمات: یک پایگاه دانش به روز میتواند کوتاهترین مسیر را از مسئله به راه حل ارائه دهد و روند رسیدگی به تماسها، مدیریت حوادث و درخواستها را بهبود بخشد. تماسگیرندگان میز خدمت با ایجاد یک پایگاه دانش که تکنسینها میتوانند برای رسیدگی موثر به درخواستها به آنها مراجعه کنند، از کیفیت بهتر خدمات و رسیدگی به موقع بهرهمند میشوند.
- کاهش زمان ورود به بازار: پایگاه دانش بخشی از فرایند انتقال خدمات است که پلی میان طراحی خدمت و عملیات خدمت ایجاد میکند. سازمانها میتوانند از بینش موجود در SKMS برای بهبود روند انتقال خدمات و کاهش زمان بازاریابی خدمات جدید استفاده کنند.
- کاهش از دست رفتن سرمایه فکری در هنگام تغییر کارمندان: یک سازمان گروهی از تیمهاست و تیمها بر اساس مهارتهای فردی و دانش اعضای آنها فعالیت میکنند. یک عضو تیم بسیار با ارزش است، اما سازمانهایی که بطور کامل به کارمندان خود تکیه میکنند هنگام ترک افراد، با خطرات قابل توجهی روبرو میشوند. یک پایگاه دانش قوی به سازمان کمک میکند تا دانش را از متخصصانی که در آنجا کار میکنند، استخراج و حتی بعد از عزیمت آنها سرمایه های فکری خود را حفظ کند.
- خودداری از اضافه کاری و تکرار در حل مسئله: وقتی که اطلاعات مورد نیاز یک مسئله، چندین بار توسط اعضای مختلف یک سازمان کشف شود، اتلاف رخ می دهد. SKMS به روز شده با انتشار موثرتر اطلاعات در سراسر سازمان، از حل مسئله اضافی جلوگیری میکند.
مدیریت دانش یکی از پر کاربردترین فرایندها در ITIL
مدیریت دانش یکی از پر کاربردترین فرایندها در ITIL است زیرا بسیاری از فرایندهای دیگر را تکمیل می کند؛ خودکفایی کاربر نهایی در پورتال خدمات امکان پذیر شده و کارایی میز خدمت در حل سریع رویدادها و پاسخگویی سریع به درخواستها افزایش می یابد. به عنوان بخشی از مرحله انتقال خدمت ITIL ، هدف از فرآیند مدیریت دانش جمع آوری، تجزیه و تحلیل، ذخیره و به اشتراک گذاری دانش سازمانی است و مدیران دانش از سلسله مراتب DIKW برای ساختن SKMS استفاده میکنند.
[1] Data-Information-Knowledge-Wisdom (DIKW)
[2] Service Knowledge Management System (SKMS)