نرم افزار سفارش مشتری یا نرم افزار آماده ؟ این یکی از چالش هاییست که بسیاری از سازمان ها با آن مواجه هستند .
با پیشرفت صنعت تکنولوژی و رشد میزان رقابت، در بازارهای کسب و کار لازم است از نرم افزارهایی برای پوشش دهی نیازمندی هایمان استفاده کنیم و ناگزیر هستیم که تاثیر نرم افزار بر زندگی و وابستگی ما به نرم افزار را بپذیریم.
باوجودی که مطالعات علمی کمی در مورد مهندسی نرم افزار گزارش شده است در این مقاله ما تفاوت بین نرم افزار آماده و نرم افزار سفارش مشتری را توضیح می دهیم و اصطلاحات و ویژگی های مختلفی که برای نرم افزار استفاده می شود را بررسی می کنیم.
در روزهای اولی که رشته کامپیوتر در دنیا شناخته شد و مشتریان در بازار تقاضا، نیازمندی های خود را ابراز می کردند، هر نرم افزاری که با رایانه در اختیار قرار نمی گرفت باید به صورت سفارشی ساخته می شد.
این عصری بود که سیستم های اطلاعاتی مطابق با خواسته های خاص مشتری طراحی و توسعه می یافتند.
اولین نرم افزار سفارش مشتری در نتیجه توافق حاصل شده بین IBM و وزارت دادگستری ایالات متحده در اواخر دهه ۱۹۶۰ برای جدا کردن نرم افزار از سخت افزار حاصل شد.
در دهه ۱۹۸۰ ، طبقه جدیدی از فروشندگان مستقل نرم افزار شروع به ساخت نرم افزار یکپارچه ای کردند که برای تحقق طیف وسیعی از عملکردهای تجاری طراحی شده بود و این پیشنهادات به عنوان نرم افزارهای بسته بندی شده (packaged software) معروف شدند.
این امر منجر به ایجاد هزاران شرکت تولید کننده نرم افزارهای محصولات شد که مایکروسافت ، SAP ، بورلند و اوراکل نمونه هایی از این شرکت ها هستند.
در یک برنامه یک بار مصرف (به عنوان مثال ماهواره یا فضاپیما) ، نرم افزار تعبیه شده در دستگاه را معمولاً میکرو برنامه می نامند.
وقتی لوازم خانگی به صورت انبوه ساخته می شوند ، نرم افزارهای تعبیه شده در آنها مانند تلویزیون یا تلفن های همراه را به عنوان “نرم افزار تعبیه شده” نام می برند.
نرم افزار سفارش مشتری، مخصوص یک سازمان ساخته شده و فقط یک بار فروخته می شود، در حالی که که نرم افزار آماده برای بازار خاصی تولید می شود و بارها در آن بازار فروخته می شود.
علاوه بر این ، نرم افزار می تواند یک محصول نرم افزاری مستقل یا یک نرم افزار جاسازی شده در یک سیستم باشد. نرم افزارهای سفارش مشتری را می توان به نرم افزارهای سفارشی اختصاصی و نرم افزارهای سفارش مشتری داخلی طبقه بندی کرد.
در زمینه نرم افزار آماده، دانشگاه ها و شرکت ها هنوز هیچ نظریه علمی رضایت بخشی در مورد مدل های تجاری یکپارچه ، توسعه نرم افزار و اجرای نرم افزار ارائه نکرده اند، همچنین موضوعاتی مانند مدیریت نیازها، فرایند توسعه نرم افزار، و تحویل و پیکربندی نرم افزار، به طور کلی در حوزه مهندسی نرم افزار مورد بحث قرار گرفته است.
با این حال برای حمایت از یک صنعت قوی و پایدار که با محصولاتی با کیفیت بالا در خدمت جامعه است ، لازم است پاسخ سوالات زیر را پیدا کنیم:
که ما بعد از بررسی هرکدام از نرم افزارهای سفارشی و نرم افزارهای آماده پاسخ سوال سه را شرح می دهیم.
نرم افزارهای آماده می توانند در حوزه های متفاوتی تهیه شده باشند اما یک اصل، در همه آنها مشترک است: “ساختن یکی ، فروختن بسیاری”چنین نرم افزار هایی تهیه شده اند تا به گروه های بزرگی از مشتریان عرضه شوند و پس از دریافت بازخوردهای آنها به صورت آهسته، آن را تکمیل و تغییرات لازم را اعمال کنند و نسخه جدیدی ارائه کنند تا محصول نهایی آنها از کیفیت لازم برخوردار باشد.
نرم افزارهای سفارش مشتری بنا به شرح نیازمندی و درخواست مشتری تهیه می شوند و مختص مشتری خواهند بود از این رو مشتری اطمینان دارد تا روال سازمانی آنها به طور ویژه طراحی شده است و در ضمن استفاده از نرم افزار این روال دستخوش تغییر نمی شود.
از آنجایی که در بازار، اهداف و دسته بندی مشتریان متفاوت است، مقایسه نرم افزارها و انتخاب بهترین گزینه اغلب دشوار می باشد ولی با این وجود تفاوت هایی بین نرم افزار های آماده و نرم افزارهای سفارشی مشاهده می شود:
با توجه به اینکه نرم افزارهای سفارش مشتری بر اساس نیاز مشتریان آماده شده طبیعتا باید جاذبه زیادی برای استفاده داشته باشد ولی در عمل استفاده از نرم افزارهای سفارش مشتری مشکلات خاص خود را دارد که در ذیل پاره ای از آنها ذکر شده است:
مواردی که ذکر شد به تضمین موفقیت یک سازمان در استفاده از نرم افزار سفارش مشتری کاملا منطبق به نیازهای سازمان کمک چشمگیری میکند.
منابع : Concepts of product software, Sjaak Brinkkemper
باتوجه به تجربه موفق انجام شده در اداره بازرسی بانک صادرات ایران و عملیاتی شده…
در دنیای رقابتی امروز، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) به عنوان یکی از عوامل کلیدی…
شرکت مهندسی تذرو افزار در راستای توسعه و ارتقاء نرم افزارهای موجود، اقدام به تهیه…
فناوری CRM برای صادرات یک جنبه حیاتی از تجارت بین المللی و تعیین کننده کلیدی…
در دنیای پرشتاب امروز، سازمانها برای بهبود عملکرد و افزایش بهرهوری نیازمند بهکارگیری ابزارهای کارآمدی…
راه اندازی کال سنتر موفق نیازمند برنامهریزی دقیق و مشخص کردن اهداف و چشم اندازهای…