مدیریت دانش فرآیندی است که به سازمان ها کمک می کند تا دانش، اطلاعات و مهارت های مهمی را که به عنوان حافظه ی سازمانی محسوب می شود شناسایی، انتخاب، مستندسازی و در سطح سازمان منتشر نمایند. استفاده از این فرآیند سازمان را برای حل مسائل، یادگیری، اشتراک گذاری، برنامه ریزی و تصمیم گیری های آتی توانمند می سازد. در این فرآیند تمامی افراد سازمان می توانند اطلاعات و دانش خود را در سیستم ثبت کرده تا پس از بررسی و تایید در کمیته های مدیریت دانش بصورت یک دانش جدید در سطح سازمان برای استفاده به اشتراک گذاشته شود.
” مدیریت دانش فرآیند ایجاد، به اشتراک گذاری، استفاده و مدیریت دانش و اطلاعات سازمان است “
فرآیند مدیریت دانش شامل یک زیر فرآیند اصلی می باشد:
فرآیند بروز رسانی درخت دانش
یکی از مهمترین کاربردهای فرآیند مدیریت دانش ایجاد یک حافظه سازمانی قوی، یکپارچه و به روز شده می باشد. به عبارت دیگر برای اینکه بتوان تمامی اطلاعات سازمان را در این سیستم تعریف و مدیریت نمود، لازم است که فرآیند به روز رسانی آن نیز در سطح سازمان تعریف و اجرایی گردد تا بر اساس هرگونه تغییری در کسب و کار سازمان (شامل تعریف خدمت جدید، حذف خدمات و یا ایجاد و ویرایش روی هر گونه اطلاعات) موارد آن طی یک روند مشخصی در سازمان تعریف و اجرایی گردد.
اهداف و وظایف :
وظایف اصلی این فرآیند عبارتند از
اهداف فرآیند مدیریت دانش
چگونگی ارتباط فرآیند مدیریت دانش با سایر فرآیندها
فرآیند مدیریت دانش به منظور آسان نمودن دسترسی به اطلاعات، به اشتراک گذاشتن دانش سازمانی و افزایش کیفیت و رضایتمندی مشتریان بـا سرویس ها و فرآیندهای مکمل زیر ارتباط برقرارمی نماید:
تمامی این فرآیندها به یکدیگر وابسته هستند و از ابزارها و اطلاعات یکسانی استفاده می نمایند. این فرآیندها و نتایج آنها می تواند بصورت مستقیم یا غیر مستقیم در فرآیند مدیریت دانش تاثیر گذار باشد.
دستاوردهای اجرایی شدن فرآیند مدیریت دانش