صنعت بانکداری به دلیل پیشرفت تکنولوژی همزمان با تقاضای مشتری ، تغییرات سریع و گسترده ای را تجربه می کند.در اکثر مؤسسات مالی، درگاههای ارتباطی به صورت سیستمهای مجزا از یکدیگر طراحی و ایجاد شدهاند که درنهایت همگی به سیستمهای Back Office بانکها متصلاند. در حال حاضر تجربه کاربری مشتریان یا به عبارت سادهتر، احساسی که مشتریان بانکها در هنگام استفاده از این درگاهها دریافت میکنند مورد توجه بانکها است. وفاداری مشتری یکی از راه های ایجاد مزیت رقابتی و از موضوع های مهم در بانکداری دیجیتالی جهت دستیابی به سود بیشتر میباشد و بانک ها سخت در تلاشند تا برای جذب مشتریان و حفظ سهم بازار خود با ارائه خدمات نوآورانه مختلف از طریق بانکداری دیجیتالی کاری انجام دهند و تقریباً به طور مداوم کانال های دیجیتالی جدیدی را به خدمات موجودشان اضافه می کنند. به همین منظور برای رسیدن به هدف مذکور مدیریت کانالها از اهمیت زیادی برخوردار می باشد لذا آز آنجایی که Omni Channel یکی از این راهکار هاست در این مقاله به بررسی راهکار Omni Channel در جهت تعامل بیشتر با مشتری و افزایش سودآوری برای بانک و کاهش هزینه ها در بانکداری دیجیتال مبتنی بر Omni Channel و مزایا و معایب آن پرداخته شده است.
واژگان کلیدی: Omni Channel، بانکداری، ارتباط با مشتری، بانکداری دیجیتال
حرکت به سمت مشتری مداری ، همراه با رشد سریع در فناوری و تغییر زیرساخت های مداوم ، بسیاری از موسسات مالی را بر آن داشت تا در نحوه مدیریت و اداره اکوسیستم های سرویسهای خود تجدید نظر کنند.
حفظ مشتری ابزار بسیار سودمندی است که بانکها میتوانند از آن برای دستیابی به یک مزیت راهبردی استفاده کنند و در محیط بانکداری امروزی که روز به روز رقابت آن شدیدتر میشود بسیار حائز اهمیت است. از طرفی در حال حاضر مشتریان در هر زمان و مکان، از راههای مختلفی میتوانند اقدام به انجام درخواست خود نمایند این رشد روز افزون نقطه تماس ارتباط با مشتری، خطوط بین کانالهای تعریف شده سنتی را مختل کرده است و بانکها را ملزم به مدیریت کانالهای ایجاد شده و در صورت لزوم تغییر آن نموده است. بنابراین از آنجایی که نقش بانکها در میزان رضایت مشتریان پر اهمیت است و برآورده کردن و توجه به عواملی که باعث وفاداری مشتریان و تداوم همکاری آنها میشود از اساسی ترین اهداف آنها می باشد لذا نیاز به مدیریت کانال های ارتباط با مشتریان و رصد نمودن رفتار مشتری بیش از پیش مورد توجه واقع شده بانکها امید بر آن دارند تا با Omni Channel بتوان به این مهم دست یافت.
در این مقاله در ابتدا به بررسی بانکداری دیجیتال و اهداف آن پرداخته شده است و در ادامه تعریفی درباره Omni Channel و چرایی استفاده از آن در صنعت بانکداری و در نهایت هم به ویژگیهای مثبت و منفی تجارب مشتری در استفاده از Omni Channel پرداخته شده است.
بانکداری دیجیتالی یکی از انواع بانکداری است که تمامی انتقالات پول و فرآیندهای بانکی را در بستر اینترنت و به صورت دیجیتالی بدون نیاز به حضور فیزیکی مشتریان در بانک مدیریت میکند. بانکداری دیجیتالی با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته سخت افزاری و نرم افزاری شبکه و مخابرات انجام میشود.
مهم ترین هدف بانکداری دیجیتال ارائه خدمات و سرویس دهی به مشتریان به صورت ۲۴ ساعته و بدون محدودیت زمانی و مکانی است. کاهش هزینه مشتریان و بانک ها و عدم نیاز به حضور فیزیکی بانک ها، یکپارچگی سیستم بانکی، مدیریت و کنترل یکپارچه عملیات های بانکی نیز از فواید دیگر بانکداری دیجیتال می باشد.
در این مفهوم همه درگاههای بانکداری دیجیتال به علاوه کانالهای جدیدی مانند ATM به مشتریان بانکی قابل ارائه است، با این تفاوت که همه درگاهها با هم ادغام میشوند و بصورت یکپارچه به مشتریان خدمت ارائه میدهند.
در مفهوم Omni Channel ” نیاز مشتری” محور اصلی است و بر اساس آن خدمات متنوعی برای مشتریان از طریق بانکداری باز سفارشی سازی میشود. علاوه بر این در این مفهوم، مشتری دارای هویت واحد در کلیه درگاهها است و همه درگاهها را به صورت یک سیستم یکپارچه و واحد میبیند و در هر زمان و هر مکان ارتباط مشتری به روی همه ابزارها به شیوهای یکنواخت انجام میپذیرد.
به طور مثال، مشتری بانک میتواند درخواست وام خود را از طریق دستگاههای خودپرداز ثبت کند و در ادامه برای پیگیری آن از سایر درگاهها مانند موبایل بانک، اینترنت بانک پیگیری موضوع را انجام دهد.
Omni Channel بسیار فراتر از ارائه راههای متعدد برای مشتریان برای انجام معاملات است. محور اصلی و رسالت آن یک تعامل دوطرفه و سازگار بین مشتریان و مؤسسات مالی خود در سراسر کانالهای ارتباطی مختلف است.
بانکداری دیجیتال به دلایل زیر میتوانند از Omni Channel استفاده نمایند:
بانکها باید از نیازهای اجرایی حر کت به سمت پیشبینی خواستهها و تمایلات و همینطور تلاش برای فراتر رفتن از انتظارات مشتری داشته باشند، ذکر این نکته حائز اهمیت میباشد که تمایلات مشتری، به همان اندازه که ارزشمند هستند، میتواند در بعضی موارد غیر قابل اعتماد، غیر ساختاری و حتی نادرست باشد.
بانکها در این زمینه باید از تکنیکهای تجزیهوتحلیل کانالهای مختلف برای تطبیق مقصد پشت تعاملات در کانالها (با رضایت مشتری به عنوان مقررات موردنیاز) استفاده کنند. به عنوان مثال، در اینترنت، تجزیهوتحلیل وب را میتوان برای تجزیهوتحلیل رفتار آنلاین مشتری استفاده کرد.
در دستگاههای تلفن همراه، اطلاعات مبتنی بر مکان میتواند برای کمک به درک بیننده در زندگی مشتریان جمعآوری شود. در مراکز تماس، احساسات مشتریان با استفاده از تجزیهوتحلیل گفتار تجزیهوتحلیل میشود. در شبکههای اجتماعی، احساسات را میتوان با استفاده از تکنولوژیهای تجزیهوتحلیل احساسات اجتماعی درک کرد.
با توجه به این امر که یکی از ویژگیهای بانکداری دیجیتال مبتنی بر Omni Channel مشتری مداری و ارائه تعاملات بهتر با مشتری میباشد لذا در این قسمت به بررسی ویژگیهای مثبت و منفی تجربه مشتری در استفاده از بانکداری دیجیتال مبتنی بر Omni Channel پرداخته شده است:
از چهار عامل اصلی که در ارتباط با بانکداری دیجیتال مهم ارزیابی شده است می توان به موارد زیر اشاره نمود:
در مواردی نیز Omni Channel ممکن است باعث مشکلاتی برای مشتریان شود که در زیر به برخی از آنها اشاره شده است:
این ویژگیها به مواردی اشاره دارد که مشتریان بر اساس تجارب قبلی خود، از بانکداری دیجیتال مبتنی بر Omni Channel را متصور میشوند:
این ویژگیها به مواردی اشاره دارد که در صورت بوجود آمدن باعث دوری مشتریان از انجام خدمات بانکی از چند سرویس مختلف میشود:
هدف از این مطالعه ایجاد درک عمیق از چگونگی تجربه مشتریان و عوامل اصلی مرتبط با تجربیات آنها از خدمات بانکداری دیجیتال مبتنی بر Omni Channel بود.
بر اساس بحث فوق، این مطالعه پیامدهای مختلفی را برای بانکها و سایر ارائه دهندگان خدمات مالی در توسعه و طراحی Omni Channel فراهم می کند.
بنابراین با داشتن یک زیرساخت مبتنی بر Omni Channel بانکها و مؤسسات مالی میتوانند به خوبی نیازهای نسل جدید کاربران را پاسخ دهند. و با استفاده از این دادههای موجود مشتری، سرویسهای بهتری را به مشتریان خود ارائه نمایند سرمایهگذاری بانکها در حوزه Omni Channel میتواند به موفقیت آنها در جذب مشتریان نسل جدید کمک شایانی نماید.
باتوجه به تجربه موفق انجام شده در اداره بازرسی بانک صادرات ایران و عملیاتی شده…
در دنیای رقابتی امروز، مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) به عنوان یکی از عوامل کلیدی…
شرکت مهندسی تذرو افزار در راستای توسعه و ارتقاء نرم افزارهای موجود، اقدام به تهیه…
فناوری CRM برای صادرات یک جنبه حیاتی از تجارت بین المللی و تعیین کننده کلیدی…
در دنیای پرشتاب امروز، سازمانها برای بهبود عملکرد و افزایش بهرهوری نیازمند بهکارگیری ابزارهای کارآمدی…
راه اندازی کال سنتر موفق نیازمند برنامهریزی دقیق و مشخص کردن اهداف و چشم اندازهای…